Undersøgelser

Hvis du selv eller din sundhedsplejerske mistænker refluks er første skridt altid at tage kontakt til egen læge. Forbered dig inden ved at have skrevet noter og spørgsmål ned og vær klar på hvad du forventer dig af samtalen. Tag eventuelt udgangspunkt i tjeklisten her.

Refluks er en specialistopgave og derfor bør lægen altid henvise til en børnelæge hvis du eller din læge mistænker at barnet har refluks. Herefter vil du typisk modtage en indkaldelse til en undersøgelse hos en børnelæge. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en samtale om de observationer du har gjort dig omkring dit barn og barnet vil blive vejet, målt, mærket og lyttet på.

Børnelægen vil typisk enten starte behandling med det samme- det kan være specialfremstillet modermælkserstatning, fortykningen af mælken, lejring, medicin eller andre nyttige råd. Hvis lægen er usikker på symptomerne kan det også indlægge barnet til observation. Her observerer sygeplejersker når barnet sover, spiser eller leger og der følges så op med en samtale med lægen igen.
Hvis du hjemmefra har gjort dig særlige observationer er det en god ide at videofilme så I kan vise det frem til lægen.

På nogle sygehuse vælger man at undersøge barnet ved at lægge en sonde gennem næsen og ned i den nederste del af spiserøret i 24 timer. Formålet her er at registrere om der kommer mavesyre op i spiserøret. Undersøgelsen kaldes en PH-måling.

Hvis barnet ikke er vokset fra refluksen i løbet af de første 1-2 leveår kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at kigge ned i spiserør og mavesæk ved en såkaldt gastroskopi. Her kan man tjekke for sår og betændelse i spiserøret og man kan udelukke defekter og mavesår.

Silent Reflux

Official Logo "Foreningen for Forældre med Refluksbørn" is protected by © 2015 Stine Engels DESIGN