-oversat med tilladelse fra den Australske forening RISA, fra hjemmesiden reflux.org.au
Skrevet af Glenda Blanch, RISA Inc medlem og forfatter af bogen “Reflux Reality: A Guide for Families” © 2010

Ordet refluks betyder at  noget strømmer tilbage eller vender tilbage. Gastro er et begreb der relaterer til maven, og esofagus er spiserøret. Og 'gastroøsofageal refluks', betyder derfor at maveindhold (mad og mavesyre) strømmer tilbage, fra mavesækken til  spiserøret. Dette er meget almindeligt hos babyer, og kan være ukompliceret og normalt, men refluks kan også være meget mere end det. Gastroøsofageal refluks kan variere i sværhedsgrad fra at være forbigående gener, til at være en alvorlig og svækkende lidelse. Det kan også forbedres eller forværres af forskellige årsager, og et barn med refluks kan have gode eller dårlige dage eller uger.

Der kan hærske megen forvirring om gastroøsofageal refluks, fordi udtrykket ofte bruges til at beskrive flere ting. Det kan beskrive enkelthændelsen at kaste op/gylpe. Samtidig kan det anvendes om tilstanden hvor tilbageløb er et mere tilbagevendende problem GER og sygdommen GERD. (se i øvrigt artikel om forskellen på GER og GERD) (Orenstein, 1992). Tilbageløb til spiserør, opkast eller gylp er en normal proces, som stort set alle oplever i perioder. Når et barn oplever hyppig refluks, kan lægerne diagnosticere det som gastroøsofageal refluks, tilstanden GER. Når et barn har komplikationer som følge af deres tilbageløb, kan lægen diagnostisere det som gastroøsofageal reflux sygdom. (GERD).

Det er vigtigt at huske, at ikke alle opkastninger eller irritation hos baby/barn er tegn på problematisk refluks, og forældre der er bekymrede, bør derfor søge læge for at finde årsagen til deres baby eller barns symptomer.

RISA Inc (Australsk refluksforening) hjælper familier med spædbørn og børn, der er blevet diagnosticeret med enten GER eller GERD (familier, der ikke har en diagnose, opfordres til at tale med deres barns læge eller sundhedssygeplejerske).

Viden om refluks ser ud til at blive større, men alligevel står mange familier stadig overfor samfundets/sundhedsvæsenets opfattelse af refluks som almindelig og ukompliceret adfærd som babyer vokser sig fra.  I de fleste tilfælde er dette sandt, men babyer/børn kan opleve en bred vifte af symptomer, nogle ret alvorlige, hvilket kan resultere i komplikationer. Tegn og symptomer på tilbageløb, såsom spiseproblemer eller langvarige skrigeture og smerter kan være stressende og overvældende.

Selv når en baby eller et barn lider af relativt ukompliceret refluks, har familien ofte brug for støtte fra en person, der har forståelse for problemet. For familier, med et barn der lider af komplikationer som følge af deres refluks, er det endnu vigtigere, at de kan tale med andre forældre og fagpersoner og få den støtte og hjælp, de har brug for for at komme igennem denne stressende oplevelse.

Yderligere  information om gastro-øsofageal refluks kan findes i bogen “Reflux Reality: A Guide for Families”.

Reviewed by:
Dr Anthony Catto-Smith,
Director, Department of Gastroenterology and Clinical Nutrition,
Royal Children’s Hospital,
Melbourne. Victoria. Australia
With the exception of Professor Geoff Cleghorn’s presentation which is his own work.

Referencer

  1. Orenstein, S. R. (1992). Gastroesophageal Reflux. Pediatrics in Review , 13, 174 – 182.
  2. Strudwick, S. (2003). Gastro-oesophageal reflux and feeding: the speech and language therapist’s perspective.International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology , International Congress Series 1254, 131 – 33.